Hem de yüzde 35 oranında tetikliyor. Peki nasıl önleyebiliriz?
Denizli Devlet Hastanesi radyasyon onkoloji uzmanı Dr. Erdem Tuvay, bilinçsiz yapılan diyetin kanseri tetiklediğini belirterek, kanseri önlemek için ideal kilonun korunması gerektiğini dile getirdi.Dr. Tuvay, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin yaklaşık üçte ikisinin önlenebildiğini, erken teşhis konulduğunda ise 10 hastadan dokuzunun tedavi edilebildiğini söyledi.
Gelişmiş batı ülkelerinde yaklaşık her dört ölümden birinin kansere bağlı olduğunu vurgulayan Tuvay, kanserin kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada ölüme sebep olan hastalık grubu olduğu ifade etti.
Erdem Tuvay, "Kanseri yüzde 35 diyet, yüzde 30 sigara, yüzde 4 mesleki etki, yüzde 3 alkol, yüzde 2 çevre kirliliği ve yüzde 1 yiyeceklerdeki katkı maddeleri tetikler. Amerikan Kanser Derneği, kanseri önlemek için ideal kilonun korunması, çok yönlü beslenme, günlük diyette sebze ve meyveler bulundurulması, yüksek fiber içerikli (lifli gıdalar) yiyeceklerle beslenilmesi, tuzlanarak, tütsülenerek ve nitritlerle korunarak saklanan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor." dedi.
Mümkün olduğu kadar doğal gıdaların yenmesini de tavsiye eden Dr. Tuvay, "Suni tatlandırıcı, koruyucu ve katkı maddesi kullanılan gıdalardan uzak durulmalıdır. Yine zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlara öncelik tanınmalı, margarinden uzak durulmalı, tereyağı ve iç yağı kontrollu yenmelidir. Beyaz et ve balığa öncelik tanınmalı, kırmızı ette de kontrollu olunmalıdır" şeklinde konuştu.Kansere yakalanmamak için yiyeceklerin pişirilmesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tuvay, şunları söyledi: "Ayrıca stresten uzak durulmalı, düzenli uyunmalı, çevre toksinlerinden ve sigaradan uzaklaşılmalıdır.
D vitamini düzeyinizi yükseltmek için dengeli güneşlenilmeli ya da vitamin takviyesi alınmalıdır. Egzersiz yapılmalı, işlenmiş soya ürünü yenmemelidir. Yemekler, alışılmış yöntemlerle (buğulama, buharda pişirme) pişirilmelidir. Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar, ayrıca kanserojen madde oluşturur. Daha çok toprak (güveç), cam ya da kalaylı bakır kapları tercih edin. Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir"
Dr. Erdem Tuvay, kanserin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "İdrar ve dışkı alışkanlıklarında değişiklik, iyileşmeyen yaralar, olağan dışı kanama veya akıntılar, bedenin herhangi bir yerinde büyümüş beze ya da şişlik, yutkunmada zorluk ya da sindirim güçlüğü, et beni gibi lezyonlarda kısa sürede belirgin değişim, sürekli öksürük ya da ses kısıklığı"Kanserin erken teşhisle yüzde 50 olan iyileşme oranının yüzde 95'lere yükseltilebileceğini vurgulayan Tuvay, böyle bir durumda tedavinin de daha kolay ve ucuz olacağını sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder