İş stresinden yorulanlar, kendine vakit ayıramayanlar ya da aksine kendisiyle çok uğraşanlar, sağlıklı beslenmeyi ilke edinenler kısacası sağlıklı güzelliğe kavuşmak isteyenlerin imdadına besinler yetişiyor.
Hangi besinler hangi hastalıklara iyi geliyor, hangi besinlerle zayıflamak veya güzelleşmek mümkün? Cevabı bu yazımızda...Rejim yapanlara, alkol ya da sigaradan vazgeçmeyip ama etkisinden korunmak isteyenlere yer fıstığı; kilo almak isteyenlere üzüm; enerjisi düşük olanlara incir; adet döneminde rahatlamak isteyenlere badem; cildini önemseyenlere kayısı; stresten tansiyonu yükselenlere kaju; hamilelere ise fındık…
Hangi Besin Neye İyi Geliyor?
Kuru Üzüm
• Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır.• Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.• Protein ve karbonhidrat kaynağıdır• A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir.• Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.• Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite de iyi gelir.• Mideye çok faydalıdır.
Kuru İncir
• Enerji verir. • Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır. • Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır. • İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. • İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur. • İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.
Yer Fıstığı
• Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. • İçerdiği B3 vitamini zihni açar. • Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar. • Oxford Üniversitesi uzmanları yerfıstığının glisemek endeksi en düşük çerezlerden biri olduğunu ortaya koydu. Yani yerfıstığı kan şekerinizi yükseltmez. Hem yağ depolonmasını yavaşlatır hem de sık sık acıkmanızı önler
Badem
• Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. • E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğünü engeller. • Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.• İçinde bulunan kalsiyum kandaki kolesterol düzeyini düşürür, kemik erimesini önler.• İçinde bulunan magnezyum adet dönemi gerginlikleri ile adet öncesinde karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. • Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı gerçekleşebilecek risklerde azalma olduğu saptanmıştır. Haftada en az 5 adet badem yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir. • Bademde bulunan yağlar kötü kolesterolü azaltır. • Vücut direncinin artmasında, yaraların iyileşmesinde, tat ve koku duyusunun oluşumunda faydalı; büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde ihtiyaç duyulan çinko minerali içerir.
Kayısı
• Cildi, mikrop ve mantarlardan korur, güzelleştirir. • Deriyi korur ve yaraların tedavi edilmesinde birebir besin aracıdır • Gözlere parlaklık verir. • Bağırsak tembelliğini giderir. • Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. • Fazla kiloları önler • İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. • Sinirleri güçlendirir. • Uyku verir. • Cilt güzelliği için birebirdir • Vitamin A yönünden çok zengin bir kaynaktır.
Kaju
• İçerdiği potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar. • Vücudu hastalıktan koruyan, şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen bir mineral olan selenyum içerir. Yine bu mineral, vücudu kimi metal zehirlenmelerinden korur, kansere karşı direnci arttırır. • Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir. • İçerdiği D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar, kemik hastalıklarının oluşmasını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. • İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atışlarını düzenler; adet dönemi gerginliğini azaltır. • Vücut direncinin arttıran, yaraların iyileşmesini sağlayan, sperm hareketlerini arttıran, büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde etkili olan çinko mineralini içerir.
Fındık
• Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir.• İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır.• E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.• İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur.• Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir.• İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.• Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır.• İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.• İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları engellemek için gereklidir.• Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.
Hangi Besin Neye İyi Geliyor?
Kuru Üzüm
• Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır.• Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.• Protein ve karbonhidrat kaynağıdır• A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir.• Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.• Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite de iyi gelir.• Mideye çok faydalıdır.
Kuru İncir
• Enerji verir. • Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır. • Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır. • İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. • İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur. • İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.
Yer Fıstığı
• Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. • İçerdiği B3 vitamini zihni açar. • Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar. • Oxford Üniversitesi uzmanları yerfıstığının glisemek endeksi en düşük çerezlerden biri olduğunu ortaya koydu. Yani yerfıstığı kan şekerinizi yükseltmez. Hem yağ depolonmasını yavaşlatır hem de sık sık acıkmanızı önler
Badem
• Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. • E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğünü engeller. • Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.• İçinde bulunan kalsiyum kandaki kolesterol düzeyini düşürür, kemik erimesini önler.• İçinde bulunan magnezyum adet dönemi gerginlikleri ile adet öncesinde karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. • Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı gerçekleşebilecek risklerde azalma olduğu saptanmıştır. Haftada en az 5 adet badem yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir. • Bademde bulunan yağlar kötü kolesterolü azaltır. • Vücut direncinin artmasında, yaraların iyileşmesinde, tat ve koku duyusunun oluşumunda faydalı; büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde ihtiyaç duyulan çinko minerali içerir.
Kayısı
• Cildi, mikrop ve mantarlardan korur, güzelleştirir. • Deriyi korur ve yaraların tedavi edilmesinde birebir besin aracıdır • Gözlere parlaklık verir. • Bağırsak tembelliğini giderir. • Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. • Fazla kiloları önler • İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. • Sinirleri güçlendirir. • Uyku verir. • Cilt güzelliği için birebirdir • Vitamin A yönünden çok zengin bir kaynaktır.
Kaju
• İçerdiği potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar. • Vücudu hastalıktan koruyan, şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen bir mineral olan selenyum içerir. Yine bu mineral, vücudu kimi metal zehirlenmelerinden korur, kansere karşı direnci arttırır. • Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir. • İçerdiği D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar, kemik hastalıklarının oluşmasını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. • İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atışlarını düzenler; adet dönemi gerginliğini azaltır. • Vücut direncinin arttıran, yaraların iyileşmesini sağlayan, sperm hareketlerini arttıran, büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde etkili olan çinko mineralini içerir.
Fındık
• Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir.• İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır.• E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.• İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur.• Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir.• İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.• Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır.• İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.• İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları engellemek için gereklidir.• Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder